Mikä on TOG-arvo?

TOG tarkoittaa termistä termistä yleisluokkaa, ja se on mittari, jolla mitataan, kuinka hyvin kangas eristää. Mitä korkeampi TOG-arvo on, sitä lämpimämpi kangas on. Mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Katsotaanpa tarkemmin.

Kun olet ostamassa lapsen unipussia tai lämpöpeitettä, saatat törmätä termiin ”tog-arvo” tai tog-lämpöluokitus. Mutta mikä on TOG-arvo? TOG on lyhenne, joka tarkoittaa Thermal Overall Grade (lämpöarvo). Se on mitta, jolla mitataan, kuinka hyvin kangas eristää eli toisin sanoen, kuinka lämmin se on. Mitä korkeampi TOG-arvo on, sitä lämpimämpi se on. Mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Katsotaanpa tarkemmin.


Miten TOG-arvo mitataan?


TOG-arvo perustuu kahteen asiaan

1) Kuinka paljon lämpöä siirtyy johtumisen kautta
2) Kuinka paljon lämpöä karkaa konvektion ansiosta
Konvektiota tapahtuu, kun ilma tai nesteet liikkuvat ja kuljettavat lämpöä mukanaan (ajattele: veto). Periaatteessa tekstiilillä, jolla on korkea TOG-arvo, on alhainen sekä johtumis- että konvektioprosentti, joten se sitoo paremmin lämpöä ja pitää sinut lämpimänä

Mitkä ovat yleiset TOG-arvot?

Kankailla voi olla mikä tahansa TOG-arvo 0,1:stä (erittäin ohut/kevyt) 3,5:een (raskas). Useimmat peitteet sijoittuvat arvojen 1 ja 2,5 välille, ja 2,5 on lämpimämpi arvo. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä peitoista ja niiden TOG-arvoista

Lyhyesti sanottuna TOG-luokitus mittaa sitä, kuinka hyvin kangas sitoo lämpöä. 0,1 on hyvin ohut/kevytpainoinen ja 3,5 on raskaspainoinen. Useimmat peitot sijoittuvat välille 1 ja 2,5, ja 2,5 on lämpimämpi. Kun siis ostat vuodevaatteita tänä talvena, pidä silmällä TOG-arvoja, jotta löydät jotain, joka pitää sinut lämpimänä koko vuodenajan!